Kasztanowiec jesienią wygląda bardzo zjawiskowo ze swoimi kolorowymi liśćmi i porozrzucanymi wszędzie brązowymi owocami. Wykorzystywane są one zarówno przez przemysł farmaceutyczny, jak i kosmetyczny ze względu na bardzo cenne właściwości kasztanów, kwiatów i kory tego drzewa. Wyciągi z kasztanowca znane przede wszystkim ze względu na swoje przeciwżylakowe działanie, ale to nie jedyne ich zastosowanie. Okazują się być bardzo pomocne przy cellulicie czy nawet problemach trawiennych.
Szerokie zastosowanie kasztanowca
Zarówno owoce, jak również kora i kwiaty kasztanowca wykorzystywane są do produkcji różnego typu preparatów o wielotorowym zastosowaniu. Kasztanowiec ceniony jest przede wszystkim ze względu na jego działanie wzmacniające naczynia krwionośne. Wyciągi z tej rośliny działają uszczelniająco i przeciwzapalnie oraz poprawiają napięcie skóry i zapobiegają powstawaniu pajączków. Jako, że w kasztanowcu nie brakuje garbników, jest on pomocny w przypadku zaburzeń trawiennych. Oprócz działania przeciwzapalnego wykorzystuje też działanie rozkurczowe i przeciwbakteryjne. Wyciągi z kasztanowca usprawniają przepływ krwi, zmniejszając ryzyko powstania zakrzepów. Ponadto przeciwdziałają obrzękom, które towarzyszą przede wszystkim osobom spędzającym dużo czasu w pozycji stojącej czy siedzącej. Kasztanowiec wykorzystywany jest także do leczenia krwiaków, odmrożeń i lekkich oparzeń. Okazuje się być skuteczny w walce z cellulitem i przeciwdziała powstawaniu żylaków.